Traversam o perioada in care o multime de domenii de activitate se bazeaza explicit pe cunostintele tehnice, iar pregatirea pentru un interviu tehnic poate parea o adevarata cursa cu obstacole, plina de provocari si incertitudini. Insa lucrurile nu trebuie sa fie asa. Fie ca esti in fata unui interviu pentru un rol entry-level ca dezvoltator, fie ca e vorba de o pozitie de DevOps sau una de Solution Architect, este important sa iti amintesti ca, in esenta, un interviu ramane un simplu dialog, o interactiune umana. Cu toate acestea, este un dialog cu cerinte speciale, unde competentele tale tehnice si abilitatile de rezolvare a problemelor sunt supuse unei examinari riguroase.

In acest ghid, vom explora o serie de strategii eficiente de pregatire care te vor ajuta sa iti maximizezi sansele de a reusi la interviul tehnic. Fiecare interviu este diferit, insa exista cateva aspecte comune, intrebari menite sa iti testeze nu doar priceperea tehnica, dar si soft skills precum adaptabilitatea, capacitatea de rezolvare a problemelor sau comunicare in echipa. Vom trece in revista intrebarile la care ar trebui sa te astepti si iti vom oferi o lista de intrebari pe care le poti adresa angajatorilor. 

Interviul tehnic: la ce sa te astepti?

In prima faza a interviului, va exista un filtru preliminar. In acest stadiu, abilitatile tehnice de baza sunt adesea testate prin intermediul unor teste online sau a unor scurte interviuri telefonice. Dupa ce treci de etapa initiala, urmeaza cea a discutiilor mai aprofundate cu echipa tehnica. Acesta este un moment in care te vei putea intalni (fie fizic, fie virtual) cu persoanele care lucreaza deja in cadrul companiei si care au cunostinte tehnice avansate, atat despre tehnologiile folosite, cat si despre proiectele curente si metodologiile prin care se opereaza la nivel de echipa. In aceasta etapa, nu doar cunostintele tehnice sunt importante, dar si abilitatea ta de a comunica eficient, de a lucra sub presiune si de a arata ca poti gasi solutii la provocari complexe.

Ce intrebari ai putea primi la un interviu tehnic

Intrebarile la un interviu tehnic sunt concepute astfel incat sa evalueze profunzimea cunostintelor tale tehnice, precum si abilitatea de a aplica aceste cunostinte in rezolvarea problemelor practice. Acestea variaza in functie de rolul pentru care aplici, dar, in general, tind sa se concentreze pe experienta ta relevanta si pe abilitatile tehnice specifice necesare pentru post. 

Mai jos, iti oferim cateva exemple de intrebari care s-ar putea sa iti fie adresate intr-un interviu tehnic, dar si variante de raspuns potrivite pentru cateva dintre acestea:

#1 Intrebari generale

Q: Fara a ne referi la un limbaj specific, care crezi ca sunt cele mai importante skilluri tehnice de care ai nevoie pentru a fi eficient in programare? 

Exemplu de raspuns:

A: Cred ca cele mai importante skill-uri tehnice necesare pentru a fi eficient in programare sunt capacitatea de a intelege si implementa algoritmi eficienti, precum si de a alege structurile de date potrivite, abilitatea de a lucra cu diferite paradigme de programare, capacitatea de a interactiona cu baze de date, de a scrie interogari eficiente, capacitatea de gestionare eficienta a versiunilor de cod si nu in ultimul rand abilitatea de a comunica atat in cadrul echipei, cat si cu clientul.

Q: Ce patternuri folosesti cel mai des in design si in ce context le utilizezi?

Exemplu de raspuns:

A: Cateva dintre patternurile de design pe care le folosesc cel mai des sunt singleton atunci cand am nevoie sa ma asigur ca o clasa are o singura instanta in intreaga aplicatie, observer pentru situatiile in care un obiect trebuie sa notifice alte obiecte despre schimbarile sale de stare, fara a cunoaste detalii despre aceste obiecte sau factory care imi este util in cazurile in care avem mai multe tipuri de obiecte care trebuie create in functie de anumite conditii, precum si pentru a izola codul de creare al obiectelor. 

Q: Ce modele SDLC exista la momentul actual?

Exemplu de raspuns:

A: Sunt familiar cu modelele waterfall, agile, spiral, incremental, iterativ si modelul Big Bang.

#2 Intrebari despre time & project management

Q: Imi poti descrie cateva metrici pe care te bazezi pentru eficienta maxima?

Exemplu de raspuns:

A: Cateva metrici utile pe care le iau in considerare sunt cele privind calitatea codului (acoperire, complexitate), metrici pentru identificarea defectelor (densitatea lor sau numarul de defecte inchise & deschise), metricile de productivitate (timpul de rezolvare), dar si metrici de control al versiunilor (comitts, code churn).

Q: Cu ce fel de tool-uri de project management esti familiar deja?  

Q: Descrie un moment in care a trebuit sa estimezi un deadline pentru un proiect. Estimarea a fost corecta? Cum ai procedat pentru a o realiza? 

#3 Intrebari mai… soft (intrebari legate de soft skills)

Q: Povesteste o situatie critica pe care tu si echipa ta ati intampinat-o intr-un proiect. Cum ai solutionat acea situatie?

Q: Povesteste o situatie in care ai rezolvat o problema complicata folosindu-te doar de creativitatea ta.

Q: Ce fel de proiecte te pasioneaza? Lucrezi la un proiect personal in timpul tau liber?

#4 Intrebari tehnice specifice pentru diferite roluri

Senior Software Developer

Q: In ce circumstante ar trebui sa folosesti o baza de date NoSQL in loc de una SQL?

Exemplu de raspuns:

A: In timp ce bazele de date SQL sunt folosite pentru date structurate, bazele de date de tip NoSQL pot fi folosite atat pentru date strucutrate, cat si pentru cele semi-structurate sau variabile. In plan concret, spre exemplu, atunci cand lucram cu date cu structuri variabile sau semi-structurate, precum JSON sau BSON, o baza de date NoSQL, cum ar fi MongoDB, este mai potrivita. Cu un model de date flexibil, putem adauga campuri noi inregistrarilor fara a afecta schema intregii baze de date.

Scrum Master

Q: Cum difera un backlog de produs fata de un backlog de sprint?

Exemplu de raspuns: 

A: Backlogul de produs se concentreaza pe intregul ciclu de dezvoltare si reprezinta o lista lunga de cerinte, pe cand backlogul de sprint se concentreaza numai pe cerintele selectate pentru o iterare specifica. De asemenea, backlogul de produs este detinut si gestionat de Product Owner, iar backlogul de sprint este detinut si gestionat de echipa de dezvoltare.

Ce intrebari ai putea adresa la un interviu tehnic

Intrebarile pe care le pui in cadrul unui interviu sunt la fel de importante ca raspunsurile pe care le oferi. Ele demonstreaza angajatorului ca esti interesat si implicat, si iti ofera sansa de a afla mai multe detalii despre companie si echipa. De asemenea, in aceasta etapa poti afla aspecte legate de tehnologiile folosite de echipa, procesul de dezvoltare, structura echipei, rolul tau in cadrul acesteia, sau tipul de proiecte la care ar trebui sa te astepti.

Iata cateva intrebari pe care le-ai putea pune in cadrul unui interviu tehnic:

  • Cu ce limbaje de programare, framework-uri si librarii lucrati si cum va asigurati ca ramaneti la curent cu evolutiile din domeniu?
  • Ce fel de baze de date folositi si unde sunt stocate datele?
  • Care este metodologia cu care se lucreaza pe proiectele voastre?
  • Cum se iau deciziile de design la nivelul echipei?
  • Care este background-ul echipei cu care voi lucra? Cum se realizeaza procesul de onboarding?
  • Ce oportunitati de dezvoltare si invatare continua ofera companie?
  • Cum arata o zi de lucru ca senior Dev in cadrul companiei voastre?

Concluzie

Un interviu tehnic poate parea, fara indoiala, o provocare, insa este important sa il privesti ca pe o oportunitate valoroasa de a-ti demonstra talentul, competentele si abilitatile. In procesul pregatirii pentru un interviu, este esential sa investesti timp in intelegerea rolului pentru care aplici, a companiei si a tehnologiilor pe care le foloseste. 

In ciuda presiunii, nu uita sa te relaxezi. Increderea in propria persoana si capacitatea de a-ti prezenta cu pasiune abilitatile si experienta pot fi puncte forte decisive.

Inarmat cu aceste sfaturi si cu o atitudine pozitiva, esti pregatit sa impresionezi orice potential angajator. Fii gata sa inveti si sa te adaptezi, si imbratiseaza fiecare interviu tehnic ca pe o noua oportunitate de a te dezvolta si de a avansa in cariera ta. Mult succes!